Skład.
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 2-3 banany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki dobrze schłodzonego masła
Mleko w puszce wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 2,5-3 godziny. Po ugotowaniu puszkę studzimy i dopiero chłodną otwieramy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy łyżeczką karmelu i plasterkiem banana. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru).
Istna rozpusta!
OdpowiedzUsuńBananowe? Pomysłowe! Zjadłabym z masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Ciasto wyglada na mega puszyste....i to nadzienie... Cos czuje, ze nie moglabym im sie oprzec :)
OdpowiedzUsuń