11/09/2015

11/09/2015

Buchty karmelowo-bananowe




Skład.
Na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2-3 banany
Na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dobrze schłodzonego masła
Zaczynamy.
Mleko w puszce wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 2,5-3 godziny. Po ugotowaniu puszkę studzimy i dopiero chłodną otwieramy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy łyżeczką karmelu i plasterkiem banana. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru).



 

3 komentarze:

  1. Bananowe? Pomysłowe! Zjadłabym z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Ciasto wyglada na mega puszyste....i to nadzienie... Cos czuje, ze nie moglabym im sie oprzec :)

    OdpowiedzUsuń