10/01/2015

10/01/2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-kurkowym, z makaronem soba



Skład
  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 200g świeżych (lub mrożonych kurek)
  • 200ml śmietany 18%
  • około 1/2 szklanki gorącej , przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 300g makaronu soba
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Polędwiczkę kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, na dość dużym ogniu, z dwóch stron po około 3minuty. Zdejmujemy z patelni.

Czosnek i cebulę siekamy bardzo drobno. Podsmażamy je na patelni aż się zeszklą. Następnie dodajemy do nich rozmaryn i kurki (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko zamrożone wrzucamy od razu na patelnię). Podsmażamy, aż kurki staną się miękkie. Wówczas dodajemy do nich całą śmietanę, a następnie po trosze wodę (jeśli sos staje się zbyt rzadki możemy użyć jej mniej niż 1/2szkl.). Na koniec na patelnię wkładamy polędwiczki, podsmażamy całość jeszcze chcwilę, aby polędwiczki się podgrzały.

Makaron soba gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4minuty. Odcedzamy i wykładamy na talerz wraz z gotowym sosem kurkowym.


2 komentarze: