Skład
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag zimnego masła
- około 6 łyżek zimnej wody (może być z dodatkiem lodu, lub wcześniej schłodzona w lodówce)
- spora szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
- 5-6 nektarynek lub brzoskwiń
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 białka
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Nektarynki/ brzoskwinie dzielimy na mniejsze cząstki. Wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy (aby w tym czasie owoce puściły sok).
Foremkę (lub foremki) do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód blaszki oraz bok, nakłuwamy w kilku miejscach. Owoce odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 230C przez 15 min, a potem zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze 20min. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, nakładamy na wierzch bezę i pieczemy jeszcze około 15-20minut.
Przygotowanie bezy: Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do nich stopniowo cukier. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną.
Te tarty wyglądają na bardzo pracochłonne, ale efekt jest niesamowity! Pieczone brzoskwinie w połączeniu z bezą to na pewno bardzo delikatnie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta mnie urzekła :-)
OdpowiedzUsuńCudowne tarty :)
OdpowiedzUsuń