Skład
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- 1l jabłek przesmażonych z cukrem i cynamonem
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w nich wgłębienie, do
którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy
kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i
pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie
zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wałkujemy je (niewielką część odkładamy na bok) i wykładamy dno foremki wysmarowanej masłem. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem, a następnie wykładamy na nie jabłka (jeśli nie macie gotowych jabłek, należy przesmażyć ze sobą ok. 1 1/2kg jabłek + 5 łyżek cukru brązowego + 2 łyżeczki cynamonu).
Z odłożonego wcześniej ciasta wykrawamy paski i układamy na wierzchu ciasta plecionkę. Całość wykładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów (u nas - pistacjowe) i udekorować listkami męty.
Z odłożonego wcześniej ciasta wykrawamy paski i układamy na wierzchu ciasta plecionkę. Całość wykładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów (u nas - pistacjowe) i udekorować listkami męty.
Cudowna. Z chęcią się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotki, choć nie we wszystkich postaciach. Pełnoziarnistych jadłam kilka, wszystkie miały coś fajnego dodatkowo w smaku czego nie ma zwykła szarlotka na pszennym cieście.
OdpowiedzUsuńPełnoziarniste wersje szarlotek są świetne i do tego nieco zdrowsze, więc z pewnością warto się na nie przestawić ;-)
UsuńZ lodami najlepsza wiadomo! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ma się rozumieć ;-)
UsuńFantastyczna szarlotka!
OdpowiedzUsuńOo super, pyszności! Chętnie zjadłabym kawałek - ewentualnie kilka - takiej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na bank do wypróbowania :)
:-) zachęcamy ;-)
UsuńPerfekcyjna :)
OdpowiedzUsuń