10/07/2015

10/07/2015

Szybka szarlotka pełnoziarnista


Skład


  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko  
  • 1l jabłek przesmażonych z cukrem i cynamonem
Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w nich wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie wałkujemy je (niewielką część odkładamy na bok) i wykładamy dno foremki wysmarowanej masłem. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem, a następnie wykładamy na nie jabłka (jeśli nie macie gotowych jabłek, należy przesmażyć ze sobą ok. 1 1/2kg jabłek + 5 łyżek cukru brązowego + 2 łyżeczki cynamonu).
Z odłożonego wcześniej ciasta wykrawamy paski i układamy na wierzchu ciasta plecionkę. Całość wykładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów (u nas - pistacjowe) i udekorować listkami męty.



Jabłko z cynamonem 2015

9 komentarzy:

  1. Cudowna. Z chęcią się częstuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię szarlotki, choć nie we wszystkich postaciach. Pełnoziarnistych jadłam kilka, wszystkie miały coś fajnego dodatkowo w smaku czego nie ma zwykła szarlotka na pszennym cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarniste wersje szarlotek są świetne i do tego nieco zdrowsze, więc z pewnością warto się na nie przestawić ;-)

      Usuń
  3. Z lodami najlepsza wiadomo! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo super, pyszności! Chętnie zjadłabym kawałek - ewentualnie kilka - takiej szarlotki :)
    Przepis na bank do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń