Skład
- opakowanie makaronu ryżowego (250-300g)
- 400g schabu wieprzowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 20dag zielonego groszku (lub 1/2 puszki)
- kilka pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 suszona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- kilka listków świeżej kolendry
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Schab kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni aż lekko się zeszklą. Wówczas dodajemy na patelnię schab i całość podsmażamy. Gdy mięso nabierze brązowej barwy dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę, pokruszoną papryczkę chilli i wszystko nadal smażymy (około 10minut - aż pieczarki staną się miękkie).
Wówczas na patelnię wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy, dodajemy kukurydzę i groszek (jeśli nie jest z puszki - wcześniej go gotujemy). Na patelnię przekładamy także makaron. Wszystko dokładnie mieszamy cały czas podgrzewając. Gdy makaron stanie się już ciepły zdejmujemy patelnię z gazu. Dorzucamy jeszcze kilka listków świeżej kolendry.
Super przepis, łatwy, prosty i przyjemny :) Uwielbiam chińskie dania, a domowe najlepsze :) Zdjęcia, jak zawsze, piękne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŁatwo, prosto i przyjemnie - dla nas to kwintesencja gotowania ;-) Miło nam, że Ci się podoba :-)
UsuńCudowna chińszczyzna :) Apetyczne kolory :)
OdpowiedzUsuńCudne kolory!:)
OdpowiedzUsuńA na ile osób jest to danie? ;-)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzą około 3 porcje ;-)
Usuń