10/08/2015

10/08/2015

Chińszczyzna z makaronem ryżowym




Skład
  • opakowanie makaronu ryżowego (250-300g)
  • 400g schabu wieprzowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20dag zielonego groszku (lub 1/2 puszki)
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • kilka listków świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Schab kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni aż lekko się zeszklą. Wówczas dodajemy na patelnię schab i całość podsmażamy. Gdy mięso nabierze brązowej barwy dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę, pokruszoną papryczkę chilli i wszystko nadal smażymy (około 10minut - aż pieczarki staną się miękkie). 
Wówczas na patelnię wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy, dodajemy kukurydzę i groszek (jeśli nie jest z puszki - wcześniej go gotujemy). Na patelnię przekładamy także makaron. Wszystko dokładnie mieszamy cały czas podgrzewając. Gdy makaron stanie się już ciepły zdejmujemy patelnię z gazu. Dorzucamy jeszcze kilka listków świeżej kolendry.



6 komentarzy:

  1. Super przepis, łatwy, prosty i przyjemny :) Uwielbiam chińskie dania, a domowe najlepsze :) Zdjęcia, jak zawsze, piękne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo, prosto i przyjemnie - dla nas to kwintesencja gotowania ;-) Miło nam, że Ci się podoba :-)

      Usuń
  2. Cudowna chińszczyzna :) Apetyczne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A na ile osób jest to danie? ;-)

    OdpowiedzUsuń