Skład
- 500g polędwiczki wieprzowej
- 200g świeżych (lub mrożonych kurek)
- 200ml śmietany 18%
- około 1/2 szklanki gorącej , przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 300g makaronu soba
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Polędwiczkę kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, na dość dużym ogniu, z dwóch stron po około 3minuty. Zdejmujemy z patelni.
Czosnek i cebulę siekamy bardzo drobno. Podsmażamy je na patelni aż się zeszklą. Następnie dodajemy do nich rozmaryn i kurki (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko zamrożone wrzucamy od razu na patelnię). Podsmażamy, aż kurki staną się miękkie. Wówczas dodajemy do nich całą śmietanę, a następnie po trosze wodę (jeśli sos staje się zbyt rzadki możemy użyć jej mniej niż 1/2szkl.). Na koniec na patelnię wkładamy polędwiczki, podsmażamy całość jeszcze chcwilę, aby polędwiczki się podgrzały.
Makaron soba gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4minuty. Odcedzamy i wykładamy na talerz wraz z gotowym sosem kurkowym.
Kurki... Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA w tym roku ani jednej nie zjadłam...
Mmm super zestaw!
OdpowiedzUsuń