8/12/2015

8/12/2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozarellą




Skład
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 50 dag mięsa mielonego (u nas wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1czerwona  papryka
  • 400ml passaty pomidorowej
  • opakowanie mini mozzarelli - w kulkach
  • sól, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Zaczynamy.
Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i szklimy na patelni. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone, całość podsmażamy, aż mięso nabierze brązowego koloru. Wówczas na patelnię wsypujemy pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (można użyć jej mniej- z całej wychodzi intensywnie pikantne), a także przyprawy: sól, szczyptę papryki ostrej i słodkiej i około 1 łyżeczki ziół prowansalskich (można dodać także listki świeżej bazylii). Całość podsmażamy mieszając,  aż sos zredukuje się i nabierze właściwej do faszerowania konsystencji, a mięso stanie się miękkie. 

Cukinie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką nasienie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miąższ każdej cukinii lekko posypujemy solą i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie w miejsce wydrążonych nasion wkładamy farsz z mięsa mielonego. Na wierzch wciskamy kulki mozzarelli.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut (przed wyjęciem sprawdzamy nakłuwając widelcem czy miąższ cukinii jest już miękki).



3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Dzis na obiad u mnie baklazany w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowaną cukinię, w tej wersji musiała być świetna!:)

    OdpowiedzUsuń