5/11/2015

5/11/2015

Fish-burgery i domowe bułki do burgerów



 


Skład.



Bułki do burgerów (na około 10 dość dużych sztuk):

  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 55 g masła
  • 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko 
  • opcjonalnie: ziarna czarnuszki lub sezamu
 
Dodatkowo:
  • filety rybne, np. z dorsza (+ jajko i bułka tarta do panierki) 
  • sól, pieprz do smaku
  • sałata masłowa
  • dowolne warzywa - u nas pomidor i ogórek - choć wiemy, że nie powinno się ich łączyć ;-)
  • cebula 
  • około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • ketchup


Zaczynamy.


Przygotowujemy bułki. W małym rondelku grzejemy mleko z wodą i masłem do temperatury 50°C (bardzo ciepłe). W dużej misce mieszamy 1 i 3/4 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy gorące mleko i mieszamy, a następnie dodajemy jajko i znów mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, kładziemy je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). Wówczas formujemy z niego bułki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 do 35 minut. Gdy wyrosną możemy posmarować je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu bądź czarnuszką. Następnie pieczemy je w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Filety z ryby dzielimy na mniejsze kawałki (wielkości bułek), panierujemy i smażymy na patelni na złoty kolor.
Upieczone bułki kroimy wzdłuż, kładziemy na nich liść sałaty, rybę, kładziemy pokrojone w plastry warzywa i cebulę, polewamy jogurtem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ketchupem, przykrywamy górną połową bułki.





8 komentarzy: