Skład (na jedną porcję)
- 1/2 szklanki białego ryżu
- 1 1/2 szklanki mleka
- 12 truskawek
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut - w zależności od rodzaju ryżu). Po ugotowaniu przekładamy ryż do miseczki. 10 truskawek rozgniatamy widelcem wraz z łyżeczką cukru. Polewamy nimi ryż. Na wierzchu kładziemy połówki pozostałych dwóch truskawek.
to jest wspomnienie moje smaku z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deserek, nigdy nie robiłam podobnego, a jest przecież tak prosty;)
OdpowiedzUsuńWręcz banalny - ale jaki pyszny ;-)
UsuńNigdy nie odmowie. Mam slabosc do ryzowych puddingow ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam każde zdjęcie na tym blogu.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDomowy ryzowy puding to pychotka, nie odmówie mporcji szczególnie że okraszona truskawkami :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje. Ryż na mleku to wiosenny strzał w dziesiątkę, szczególnie z truskawkami!
OdpowiedzUsuńmniam zdjęcie przepiękne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pudding :)
OdpowiedzUsuń