5/09/2015

5/09/2015

Pudding ryżowy z truskawkami




Skład (na jedną porcję)

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 12 truskawek
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut -  w zależności od rodzaju ryżu). Po ugotowaniu przekładamy ryż do miseczki. 10 truskawek rozgniatamy widelcem wraz z łyżeczką cukru. Polewamy nimi ryż. Na wierzchu kładziemy połówki pozostałych dwóch truskawek. 




10 komentarzy:

  1. to jest wspomnienie moje smaku z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny deserek, nigdy nie robiłam podobnego, a jest przecież tak prosty;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie odmowie. Mam slabosc do ryzowych puddingow ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam każde zdjęcie na tym blogu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy ryzowy puding to pychotka, nie odmówie mporcji szczególnie że okraszona truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie się prezentuje. Ryż na mleku to wiosenny strzał w dziesiątkę, szczególnie z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń