4/13/2015

4/13/2015

Makaron orkiszowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym





Skład.
  • 30 dag makaronu orkiszowego typu świderki
  • 200ml śmietany 18%
  • 6 pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, szczypta papryki w proszku ostrej i słodkiej, szczypta ziół prowansalskich

Zaczynamy.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, szklimy na patelni, po czym dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki a także pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i smażymy, aż mięso stanie się miękkie. Wówczas na patelnię wlewamy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Opcjonalnie można wsypać posiekaną natkę pietruszki.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym wsypujemy go na patelnię i całość dokładnie mieszamy.



6 komentarzy:

  1. Takie proste przepisy są najlepsze, plus mój ulubiony makaron - jadałabym! Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prostota to nasze drugie imię ;-) dzięki i także pozdrawiamy:-)

      Usuń
  2. u mnie też dziś makaron orkiszowy i też świderki :D
    Ten Wasz z pieczakrami i kurakiem też bym z chęcią zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad zdecydowanie dla mnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Super klasyka. Fajna, ale zdrowsza! Więc jeszcze lepsza.

    OdpowiedzUsuń