4/12/2015

4/12/2015

Domowe bagietki orkiszowo-gryczane




Skład
  • 35 dag mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 15 dag mąki gryczanej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Zaczynamy.
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, masło lub margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. 
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej mąkę gryczaną a także zaczyn i wyrabiamy ciasto (można w tym celu użyć robota kuchennego). Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od rąk, wkładamy je do podsypanej mąką miseczki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, lekko spłaszczamy i  składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Następnie  z ciasta formujemy wałki (takiej długości, jakiej chcemy uzyskać bagietki), które lekko spiralnie skręcamy a także lekko nacinamy na wierzchu nożem. Podsypujemy je mąką i odkładamy na blaszkę na kilka minut aby wyrosły.


Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220C, w którym na samym dole ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Bagietki pieczemy około 20minut (aż nabiorą lekko złotego koloru).








18 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo jest niezastąpione, takie bagietki na pewno są pyszne- bardzo lubię dodatek mąki gryczanej do wypieków; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. S a pyszne i ich dodatkowym plusem jest to, że wbrew pozorom bardzo szybko się je przygotowuje - tak więc zachęcamy do wypróbowania ;-)

      Usuń
  2. Mistrzowskie:)ja wciąż się szkolę w domowym pieczywie,ale jeszcze mam sporo do nadrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w zasadzie też dopiero od niedawna zaczęliśmy przygodę z domowym wypiekiem pieczywa - choć w dzieciństwie w naszych domach pieczono wspaniałe bochny chleba ;-)

      Usuń
  3. Super bagietki, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowały i dziękujemy za pozostawienie komentarza :-) pozdrawiamy

      Usuń
  6. Serwus! Czy moge zastąpić makę gryczaną maką pszenną razową? Pozdrawiam, Polaca Mala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej ;-)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :). Tutaj gdzie przebywam ciężko o gryczaną mąkę. Pozdrawiam, Polaca Mala.

      Usuń
    3. Rozumiem, myślę, że z mąką razową będą jeszcze smaczniejsze - z gryczaną są bardziej kruche, ale w sumie zależy kto co lubi :-)

      Usuń
    4. Myślę, że w miarę możliwości dobrze wykorzystać wszelkie możliwe pomysły i kombinacje! Jestem maniaczką eksperymentów kulinarnych :). Jeszcze ich nie upiekłam ostatecznie - zmodyfikowałam za to przepis (dwukrotnie) na pszenne bagietki i się nie zawiodłam.

      Usuń
    5. Zgadzam się, warto "podrasowywać" przepisy do swoich upodobań, wtedy jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością ;-)

      Usuń
  7. Jaka jest proporcja z suchymi drozdzami? Ile ich trzeba dac? 3g?

    OdpowiedzUsuń