Skład
- 35 dag mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 15 dag mąki gryczanej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100ml wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Zaczynamy.
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, masło lub margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy.
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej mąkę gryczaną a także zaczyn i wyrabiamy ciasto (można w tym celu użyć robota kuchennego). Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od rąk, wkładamy je do podsypanej mąką miseczki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, lekko spłaszczamy i składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Następnie z ciasta formujemy wałki (takiej długości, jakiej chcemy uzyskać bagietki), które lekko spiralnie skręcamy a także lekko nacinamy na wierzchu nożem. Podsypujemy je mąką i odkładamy na blaszkę na kilka minut aby wyrosły.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220C, w którym na samym dole ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Bagietki pieczemy około 20minut (aż nabiorą lekko złotego koloru).
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest niezastąpione, takie bagietki na pewno są pyszne- bardzo lubię dodatek mąki gryczanej do wypieków; )
OdpowiedzUsuńS a pyszne i ich dodatkowym plusem jest to, że wbrew pozorom bardzo szybko się je przygotowuje - tak więc zachęcamy do wypróbowania ;-)
UsuńMistrzowskie:)ja wciąż się szkolę w domowym pieczywie,ale jeszcze mam sporo do nadrobienia:)
OdpowiedzUsuńMy w zasadzie też dopiero od niedawna zaczęliśmy przygodę z domowym wypiekiem pieczywa - choć w dzieciństwie w naszych domach pieczono wspaniałe bochny chleba ;-)
Usuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper bagietki, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy! Pyszne!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowały i dziękujemy za pozostawienie komentarza :-) pozdrawiamy
UsuńSerwus! Czy moge zastąpić makę gryczaną maką pszenną razową? Pozdrawiam, Polaca Mala
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej ;-)
UsuńDzięki za odpowiedź :). Tutaj gdzie przebywam ciężko o gryczaną mąkę. Pozdrawiam, Polaca Mala.
UsuńRozumiem, myślę, że z mąką razową będą jeszcze smaczniejsze - z gryczaną są bardziej kruche, ale w sumie zależy kto co lubi :-)
UsuńMyślę, że w miarę możliwości dobrze wykorzystać wszelkie możliwe pomysły i kombinacje! Jestem maniaczką eksperymentów kulinarnych :). Jeszcze ich nie upiekłam ostatecznie - zmodyfikowałam za to przepis (dwukrotnie) na pszenne bagietki i się nie zawiodłam.
UsuńZgadzam się, warto "podrasowywać" przepisy do swoich upodobań, wtedy jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością ;-)
UsuńJaka jest proporcja z suchymi drozdzami? Ile ich trzeba dac? 3g?
OdpowiedzUsuńTak, 3g to będzie odpowiednia ilość
Usuń