Skład.
- 6 czerwonych buraczków średniej wielkości
- 1 ½ litra bulionu warzywnego, lub warzywno-mięsnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki soku z cytryny
Zaczynamy.
5 buraczków, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w
kawałki, i zalewamy bulionem. Dodajemy
listki laurowe, ziele angielskie i pieprz i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy obraną i przekrojona na
pół cebulkę, majeranek i nadal gotujemy około 15minut. Zdejmujemy z ognia
dodajemy sok z cytryny a następnie ścieramy pozostałego, surowego buraka na
tarce o drobnych oczkach (aby nadać intensywny kolor). Mieszamy i odstawiamy na
około 5minut. Po tym czasie przecedzamy barszczyk przez sito, gotowe!
Barszcz świetnie smakuje z pasztecikami, na które przepis znajdziecie TUTAJ.
Mój ulubiony! Od pewnego czasu mogę jeść go codziennie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo lubię barszcz czerwony:)śliczny ma kolor,widać,że nie przegotowany:)
OdpowiedzUsuńZgadza się;-)
UsuńBardzo dobry pomysł na poświąteczny detox! W barszczu jest tyle dobroci... :)
OdpowiedzUsuńMasz stuprocentową rację ;-)
UsuńBarszcz mogę jeść codziennie, a w zasadzie pić :)
OdpowiedzUsuńW zasadzie my też ;-)
UsuńMoże warto w końcu zrobić domowy barszczyk a nie używać tych z butelki. Domowy z pewnością smakuje o niebo lepiej;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Może troszkę więcej czasu zajmuje przygotowanie, ale smak wynagradza wszystko ;-)
UsuńPiękne zdjęcie, barszczyk prezentuje się rewelacyjnie :)!
OdpowiedzUsuń