4/10/2015

4/10/2015

Barszcz czerwony z buraczków




Skład.
  • 6 czerwonych buraczków średniej wielkości
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego, lub warzywno-mięsnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki soku z cytryny

Zaczynamy.
5 buraczków, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki,  i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz i gotujemy około pół godziny.  Po tym czasie dodajemy obraną i przekrojona na pół cebulkę, majeranek i nadal gotujemy około 15minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny a następnie ścieramy pozostałego, surowego buraka na tarce o drobnych oczkach (aby nadać intensywny kolor). Mieszamy i odstawiamy na około 5minut. Po tym czasie przecedzamy barszczyk przez sito, gotowe! 

Barszcz świetnie smakuje z pasztecikami, na które przepis znajdziecie TUTAJ.




10 komentarzy:

  1. Mój ulubiony! Od pewnego czasu mogę jeść go codziennie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię barszcz czerwony:)śliczny ma kolor,widać,że nie przegotowany:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry pomysł na poświąteczny detox! W barszczu jest tyle dobroci... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszcz mogę jeść codziennie, a w zasadzie pić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może warto w końcu zrobić domowy barszczyk a nie używać tych z butelki. Domowy z pewnością smakuje o niebo lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Może troszkę więcej czasu zajmuje przygotowanie, ale smak wynagradza wszystko ;-)

      Usuń
  6. Piękne zdjęcie, barszczyk prezentuje się rewelacyjnie :)!

    OdpowiedzUsuń