Skład.
- 30 dag makaronu orkiszowego typu świderki
- 200ml śmietany 18%
- 6 pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 20 dag piersi z kurczaka
- sól, pieprz, szczypta papryki w proszku ostrej i słodkiej, szczypta ziół prowansalskich
Zaczynamy.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, szklimy na patelni, po czym dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki a także pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i smażymy, aż mięso stanie się miękkie. Wówczas na patelnię wlewamy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Opcjonalnie można wsypać posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym wsypujemy go na patelnię i całość dokładnie mieszamy.
Takie proste przepisy są najlepsze, plus mój ulubiony makaron - jadałabym! Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńProstota to nasze drugie imię ;-) dzięki i także pozdrawiamy:-)
Usuńu mnie też dziś makaron orkiszowy i też świderki :D
OdpowiedzUsuńTen Wasz z pieczakrami i kurakiem też bym z chęcią zjadła :D
No popatrz, cóż za synchronizacja ;-)
UsuńObiad zdecydowanie dla mnie!: )
OdpowiedzUsuńSuper klasyka. Fajna, ale zdrowsza! Więc jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuń