4/14/2015

4/14/2015

Orzechowe naleśniki z cynamonowym twarożkiem i karmelizowanymi bananami




Skład.


Na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
  • ok. 2 szklanki mleka
  • ok. 2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli


Dodatki:
  • 20 dag twarożku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest zbyt twardy)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 banany 
  • kilka orzechów włoskich na wierzch


Zaczynamy.

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę, sól, cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie dodajemy orzechy włoskie,mieszamy i smażymy naleśniki. 
Twarożek mieszamy z cynamonem (i opcjonalnie jogurtem), nadziewamy nim usmażone naleśniki.
Masło rozpuszczamy na patelni, układamy na niej obrane i przekrojone na pół banany, wsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy banany przez około 5 minut (należy przewrócić je na drugą stronę). Układamy na wierzch naleśników, posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
 

4 komentarze: