Skład.
Na
naleśniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
- ok. 2 szklanki mleka
- ok. 2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Dodatki:
- 20 dag twarożku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest zbyt twardy)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka masła
- 2 banany
- kilka orzechów włoskich na wierzch
Zaczynamy.
Przygotowujemy
ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę,
sól, cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto
powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie dodajemy orzechy włoskie,mieszamy i smażymy
naleśniki.
Twarożek mieszamy z cynamonem (i opcjonalnie jogurtem), nadziewamy nim usmażone naleśniki.
Masło rozpuszczamy na patelni, układamy na niej obrane i przekrojone na pół banany, wsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy banany przez około 5 minut (należy przewrócić je na drugą stronę). Układamy na wierzch naleśników, posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
Obledne! Az slinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuń