3/31/2015

3/31/2015

Potrawka z królika na białym winie z risotto




Skład.
  • 1 tuszka z królika
  • 1 1/2 szklanka białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 zielona papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • ok. 100ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki


  • 20 dag białego ryżu
  • 3 łyżki masła


Zaczynamy.
Królika dzielimy na części, wkładamy je do zimnej osolonej wody i odstawiamy na kilka minut. 
Wyjmujemy posypujemy solą i układamy na dobrze rozgrzanej patelni, po czym obsmażamy z dwóch stron z dodatkiem rozgniecionych ząbków czosnku. Następnie przekładamy mięso do garnka o grubym dnie.

Następnie na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz ze zmielonym w moździerzu kminem rzymskim i drobno posiekaną papryczką chilli. Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnię wino, doprawiamy pieprzem i gotujemy aż wino zredukuje się mniej więcej o połowę. Wówczas całą zawartość patelni przelewamy do garnka z królikiem. Dodatkowo zalewamy mięso taką ilością wrzącej wody, aż zakryje całe mięso. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę (aż mięso zmięknie). 

Gdy mięso będzie już gotowe odlewamy z niego wodę (zachowujemy ją). W naczyniu wraz z królikiem powinno jej zostać około 3/4 szklanki. Wówczas dodajemy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Przygotowujemy risotto. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy ryż i lekko podsmażamy. Następnie zalewamy ryż wodą pozostałą z gotowania królika. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam wyparuje dolewamy stopniowo wrzątku i czynność powtarzamy aż do ugotowania ryżu. Risotto gotuje się około pół godziny.

Ugotowane risotto wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy cząstkę królika, polewamy go sosoem i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.



8 komentarzy:

  1. Królicze mięsko jest takie delikatne,pewnie pysznie się komponuje z risotto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, pysznie się skomponowało ;-) poza tym mięso z królika jest bardzo zdrowe (polecane zwłaszcza dzieciom), dlatego warto czasami je sobie przyrządzić ;-)

      Usuń
  2. kiedyś dziadek hodował króliki,uwielbiałam pasztety i potrawki,ogólnie królicze mięso jest bardzo smaczne, tylko teraz ciężko je dostać,a te w marketach,,no cóż :) btw piękne zdjęcie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;-) królika z marketu chyba nie odważylibyśmy się przygotować ;-) na szczęście mamy sprawdzone źródło, więc możemy gotować i delektować się smakiem ;-)

      Usuń
  3. To musiało być fantastycznie połączenie smaków, zresztą jestem ogromną fanką risotto, więc na pewno bardzo by mi smakowało: )

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie właśnie tworzy się i pachnie pasztet z królika. Udało mi się 'upolować' ekologicznego, więc git. Królik to niedoceniane mięso, szkoda, bo wymiata :) Twoje fotki mają niezwykły klimat. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, miło nam;-) pasztet z królika jest najlepszy na świecie, życzymy smacznego ;-)

      Usuń