Skład.
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka orzechów laskowych (kilka odkładamy do dekoracji na wierzch)
- czekolada deserowa
Zaczynamy.
Masło wraz z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wbijamy po jednym jaku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę, a także jogurt i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przesiane przez sitko kakao, a także posiekane orzechy laskowe. Ponownie delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w temp. około 160/70C przez około 50-60minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią babkę. Na wierzchu układamy grubo posiekane orzechy laskowe.
UWAGA: wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Zdjęcia po prostu przepiękne! Nie mogę oderwać wzroku:)) A i babka na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-) babka pyszna - zgadza się ;-D
UsuńRównież nie mogę oderwać wzroku od zdjęć. Bardzo lubię czekoladowe babki, a Twoja wygląda wręcz obłędnie :)
OdpowiedzUsuń;-) niezwykle miło nam to słyszeć ;-)
UsuńCo za widok !!! Babka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUlala:)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka!!
OdpowiedzUsuńSama słodycz!
OdpowiedzUsuń