3/29/2015

3/29/2015

Mazurek wielkanocny czekoladowo-orzechowy




Skład.

  • 170 g mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (zimnego, twardego)
  • 1 jajko

  • 1 czekolada deserowa
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 36%
 Zaczynamy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 30minut. Po tym czasie wyjmujemy z, wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w temp. 180C przez 20minut.

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy śmietankę, całość mieszamy z orzecha,i laskowymi. Wylewamy na wierzch upieczonego ciasta. Na wierzch można dekoracyjnie  także wysypać kilka posiekanych orzechów laskowych.




11 komentarzy: