Skład.
- 50 dag schabu wieprzowego bez kości
- 1 papryczka chilli
- 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 200ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
Zaczynamy.
Grzyby zalewamy wodą (ok. 1 1/2 szklanki) i moczymy przez noc, lub przynajmniej przez kilka godzin.
Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy go nożem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na dużym ogniu z dwóch stron - przez około 1 minutę na stronę.
Cebulę drobno siekamy wraz z papryczką chilli i szklimy na patelni. Przekładamy do niej schab.
Grzyby odcedzamy, zlewamy wodę przez bardzo drobne sitko (aby usunąć zanieczyszczenia jak piasek itp.). Grzyby a także 1 szklankę wody z grzybów wlewamy na patelnię z mięsem i cebulą. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i całość dusimy pod przykryciem aż mięso i grzyby staną się miękkie. Wówczas dolewamy śmietanę, mieszamy, gdy całość zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ziemniakami, kaszą bądź ryżem.
Idealnie przyrządzone mięso! Nie potrafię się powstrzymać, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy ;-)
UsuńTakie połączenie smaków bardzo mi odpowiada:)
OdpowiedzUsuńbardzo polubiłam twój blog, bo wszystko jest w prosty i przejrzysty sposób wyjaśnione, do tego takie pyszne! będę zaglądać częściej; )
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, dziękujemy i oczywiście zapraszamy jak najczęściej - nie tylko do oglądania, ale także wypróbowywania przepisów ;-) Pozdrawiamy!
Usuń