Skład.
- 1 tuszka z królika
- 1 1/2 szklanka białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 zielona papryczka chilli
- sól, pieprz
- ok. 100ml śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- 20 dag białego ryżu
- 3 łyżki masła
Zaczynamy.
Królika dzielimy na części, wkładamy je do zimnej osolonej wody i odstawiamy na kilka minut.
Wyjmujemy posypujemy solą i układamy na dobrze rozgrzanej patelni, po czym obsmażamy z dwóch stron z dodatkiem rozgniecionych ząbków czosnku. Następnie przekładamy mięso do garnka o grubym dnie.
Następnie na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz ze zmielonym w moździerzu kminem rzymskim i drobno posiekaną papryczką chilli. Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnię wino, doprawiamy pieprzem i gotujemy aż wino zredukuje się mniej więcej o połowę. Wówczas całą zawartość patelni przelewamy do garnka z królikiem. Dodatkowo zalewamy mięso taką ilością wrzącej wody, aż zakryje całe mięso. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę (aż mięso zmięknie).
Gdy mięso będzie już gotowe odlewamy z niego wodę (zachowujemy ją). W naczyniu wraz z królikiem powinno jej zostać około 3/4 szklanki. Wówczas dodajemy śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy risotto. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy ryż i lekko podsmażamy. Następnie zalewamy ryż wodą pozostałą z gotowania królika. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam wyparuje dolewamy stopniowo wrzątku i czynność powtarzamy aż do ugotowania ryżu. Risotto gotuje się około pół godziny.
Ugotowane risotto wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy cząstkę królika, polewamy go sosoem i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Królicze mięsko jest takie delikatne,pewnie pysznie się komponuje z risotto:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, pysznie się skomponowało ;-) poza tym mięso z królika jest bardzo zdrowe (polecane zwłaszcza dzieciom), dlatego warto czasami je sobie przyrządzić ;-)
Usuńkiedyś dziadek hodował króliki,uwielbiałam pasztety i potrawki,ogólnie królicze mięso jest bardzo smaczne, tylko teraz ciężko je dostać,a te w marketach,,no cóż :) btw piękne zdjęcie !
OdpowiedzUsuńDzięki ;-) królika z marketu chyba nie odważylibyśmy się przygotować ;-) na szczęście mamy sprawdzone źródło, więc możemy gotować i delektować się smakiem ;-)
UsuńTo musiało być fantastycznie połączenie smaków, zresztą jestem ogromną fanką risotto, więc na pewno bardzo by mi smakowało: )
OdpowiedzUsuńNa pewno ;-)
UsuńU mnie właśnie tworzy się i pachnie pasztet z królika. Udało mi się 'upolować' ekologicznego, więc git. Królik to niedoceniane mięso, szkoda, bo wymiata :) Twoje fotki mają niezwykły klimat. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki, miło nam;-) pasztet z królika jest najlepszy na świecie, życzymy smacznego ;-)
Usuń