12/15/2014

12/15/2014

Sos pieczarkowy z wieprzowiną





Skład.
  • 50 dag schabu karkowego
  • 1 duża cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżeczki mąki orkiszowej
  • około 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do grilla
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziarenek niemielonego pieprzu

Zaczynamy.
Schab karkowy kroimy na niewielkie kawałki, dokładnie obtaczamy w przyprawie do grilla i pokrojonym czosnku. Odstawiamy na min. 15-20minut, aby mięso nabrało aromatu.
Następnie mięso podsmażamy na patelni (aż zacznie się robić dość miękkie). Przekładamy je do garnka.
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Po zeszkleniu również przekładamy ją do naczynia z mięsem.
Dokładnie tak samo postępujemy z pieczarkami (kroimy je w plasterki, podsmażamy na patelni - aż odparuje z nich woda- a następnie przekładamy do garnka).
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Zaprawiamy mąką orkiszową i dusimy jeszcze przez około 10minut.
Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, świetnie smakuje także z kluskami śląskimi.

3 komentarze:

  1. Masz dobry obiad,może zajrzę...z rodzinką:)))proszę,nie mów,że te piękne bułeczki też własnej roboty,bo się zamknę w sobie i do świąt nie wyjdę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieee, bułeczki ze sklepu :-) ale kiedyś spróbujemy takie stworzyć własnoręcznie, może się uda ;-)

      Usuń
  2. Taki sos to ja poproszę- świetnie wygląda!: )

    OdpowiedzUsuń