1/29/2015

1/29/2015

Risotto z zieloną fasolką szparagową i kurczakiem




Skład.
  • 400g piersi z kurczaka
  • 300g białego ryżu
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej)
  • 1 duża cebula
  • 1,5l bulionu
  • 2-3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zaczynamy.
Kroimy w kostkę cebulę, i smażymy ją z na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Przekładamy ją do oddzielnego naczynia, następnie smażymy pokrojoną w dość grube paski pierś z kurczaka i dodajemy do cebuli. Na czystą patelnię nakładamy 2 łyżki masła i wsypujemy ryż, smażąc go przez chwilę na tłuszczu, następnie wlewamy stopniowo bulion, mieszając potrawę. Po redukcji bulionu, powtarzamy czynność. Risotto gotuje się około 30-40 minut (w zależności od ryżu) i ma konsystencję kleistej papki. 
Gdy ryż nam się gotuje, w lekko osolonej wodzie gotujemy fasolę.
Do gotowego ryżu dodajemy kurczaka i ugotowaną fasolkę, całość mieszamy i podajemy. Możemy również wyłożyć na talerz poszczególne składniki oddzielnie: najpierw risotto, następnie fasolkę, a na wierzch kurczaka.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam risotto. W kazdej mozliwej wariacji :) Dobrze, ze jestem po obiedzie bo od samego patrzenia mozna zglodniec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie i pięknie:)ja kocham ryże,makarony...ale mój małżonek,niestety,choć lubi,to nie je dbając o linię haha :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń