Skład.
- 400g piersi z kurczaka
- 300g białego ryżu
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej)
- 1 duża cebula
- 1,5l bulionu
- 2-3 łyżki masła
- oliwa
- sól, pieprz
Zaczynamy.
Kroimy w kostkę cebulę, i smażymy
ją z na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Przekładamy ją do oddzielnego
naczynia, następnie smażymy pokrojoną w dość grube paski pierś z kurczaka i
dodajemy do cebuli. Na czystą patelnię nakładamy 2 łyżki masła i wsypujemy
ryż, smażąc go przez chwilę na tłuszczu, następnie wlewamy stopniowo bulion,
mieszając potrawę. Po redukcji bulionu, powtarzamy czynność. Risotto gotuje się około 30-40 minut (w zależności od ryżu) i ma konsystencję kleistej papki.
Gdy ryż nam się gotuje, w lekko osolonej wodzie gotujemy fasolę.
Do gotowego ryżu dodajemy kurczaka i ugotowaną fasolkę, całość mieszamy i podajemy. Możemy również wyłożyć na talerz poszczególne składniki oddzielnie: najpierw risotto, następnie fasolkę, a na wierzch kurczaka.
Uwielbiam risotto. W kazdej mozliwej wariacji :) Dobrze, ze jestem po obiedzie bo od samego patrzenia mozna zglodniec ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie i pięknie:)ja kocham ryże,makarony...ale mój małżonek,niestety,choć lubi,to nie je dbając o linię haha :)))
OdpowiedzUsuńPoproszę taki obiad; ))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie podane! :)
OdpowiedzUsuń