Skład.
- 50 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- 1/2 szklanki grzybów Mun
- sól, pieprz do smaku
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
Zaczynamy.
Mięso kroimy w cienkie paski, kładziemy na patelnię i podsmażamy około 5minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa na patelnię. Smażymy jeszcze około 5-10minut (aż cebula się zeszkli). Całość przekładamy do garnka. Zalewamy 1.5 litra zimnej wody, dodajemy pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę rosołową i liść laurowy. Gotujemy przez 20minut.
Marchewkę kroimy w słupki, paprykę -w małe paseczki. Wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Dodajemy także pietruszkę, selera i pora (w całości, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki, ale takie, aby dało się je wyjąć po ugotowaniu). Całość gotujemy około 20 minut.
Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały. Następnie dodajemy je do gotującej się zupy. Dodajemy wówczas także mrożoną fasolkę. Całość ponownie gotujemy przez około 10-15minut.
Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wrzucamy go do ugotowanej zupy, dodajemy papryki w proszku, majeranek i ewentualnie sól i pieprz do smaku.
Jeśli jest tak pyszna,jak się prezentuje i do tego szybko się ją gotuje,to jest to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna ;-) szybka i bardzo, bardzo łatwa :-)
Usuńbardzo lubię takie egzotyczne smaki zwłaszcza w formie zupy ( o tej porze roku to najlepsze rozwiązanie a im bardziej rozgrzewająca i sycąca tym lepiej). Bardzo ładny talerz:) Na pewno będę tutaj jeszcze zaglądać:)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie to wygląda! :) dawno nie jadłam dobrej, domowej chińskiej zupy... nie wspominając już, jak zawiodłam się na moim (sprawdzonym) chińczyku i ich cholernie przesolonej zupie :(
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! :) Wykonanie zajmuje co prawda dłużej niż 30 minut, ale całość jak na chińską zupę jest szybka, więc mogę ten przepis zaakceptować. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
wspaniałe przepisy! grzyby dajemy razem z wodą w której się moczyły?
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-) Grzyby odcedzamy i dodajemy bez wody ;-)
Usuń