2/12/2015

2/12/2015

Faworki (na jogurcie)

 








Skład
  • 25 dag mąki
  • 2 dag masła
  • 3 żółtka
  • ¼ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Zaczynamy.

Przesianą mąkę siekamy razem z masłem na stolnicy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle jogurtu, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Cała specyfika faworków polega na tym aby podczas wyrabiania ciasta odpowiednio je napowietrzyć. Dlatego też energicznie wałkiem bijemy ciasto (wyrabiamy nie mniej niż 15 minut) składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.

Po wyjęciu z lodówki ciasto bardzo cienko wałkujemy na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroimy radełkiem na paski długości ok. 8 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego ciasta nożem robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. W międzyczasie rozgrzewamy w szerokim rondlu olej i partiami wkładamy faworki, szybko smażąc na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. 







6 komentarzy:

  1. Faworków z jogurtem chyba jeszcze nie widziałyśmy.
    Rany ale wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faworki z jogurtem robiliśmy po raz pierwszy, ale okazało się, że również w tym przepisie jogurt świetnie się sprawdza jako alternatywa śmietany, na pewno więc powtórzymy nie raz ten "myk" ;-)

      Usuń
  2. Pyszne zdjecia! Faworki moglabym jesc codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te faworki, chyba nigdy się nie znudzą: ))

    OdpowiedzUsuń