Dziś razem z @ŻYCIEMASMAK przychodzę do Was z pomysłem na ciekawe jedzonko, z greckim akcentem w postaci oliwek Athina kalamata oraz zielonych nadziewanych czosnkiem. Łapcie przepis i sprawcie sobie taką ucztę w domu. Obiecuję, że warto ;-)
Składniki:
Pasta z sera feta:
- 200 g sera feta
- 150 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- Sól, biały pieprz
Domowe chlebki:
- 300 g mąki pszennej
- Ciepła woda (około 120 ml)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sos anchois:
- 5 filecików anchois
- Sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- Oliwki kalamata i zielone z czosnkiem Athina
- Pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, płatki chilli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na chlebki mieszamy w misce, wlewamy tyle ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne, gładkie ciasto). Wyrabiamy je kilka minut, odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie smażymy na patelni grillowej.
Pomidorki układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy około 15 min. W temp. 220C.
Wszystkie składniki na sos blendujemy ze sobą.
Wszystkie składniki na pastę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wykładamy na talerz. Wsypujemy dowolnie pokrojone oliwki Athina, układamy pomidorki. Całość skrapiamy sosem anchois.
*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Helcom/Athina
Z dodatkiem tego chrupiącego chlebka musi być pyszne 💗
OdpowiedzUsuń