12/05/2023

12/05/2023

Ciastka brownie z kremem chałwowym na Mikołajki

Najlepsze prezenty, to te do zjedzenia, zgadzacie się ;-) ? A jeśli są przygotowane własnoręcznie, to już w ogóle! Dlatego na nadchodzące Mikołajki (i Święta) mam dla Was pomysł na domowe ciasteczka brownie, z kremem chałwowym, pokręcone smakiem malin. Brzmi bosko i tak też smakuje, bardzo Wam polecam ;-) 

 

Składniki:

Ciastka:

  • 250 g mąki 
  • 100 g czekolady 
  • 150 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • sól 

Krem:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g chałwy waniliowej 
  • około 50 g cukru pudru 
  • dżem malinowy (można go zagęścić dodając 2 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny)

 

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnuszku, lekko studzimy. Dodajemy cukier, jajka i ubijamy mikserem, aż masa trochę się napowietrzy. 

Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, szczyptę soli i mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy. 

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane dłońmi ciastka. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15 minut. Studzimy. 

Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, rozpuszczamy i mieszamy z cukrem pudrem. Lekko studzimy, dodajemy chałwę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy w lodówce przez noc, a następnie ubijamy. Przekładamy ciasteczka wraz z dżemem malinowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz