Najlepsze prezenty, to te do zjedzenia, zgadzacie się ;-) ? A jeśli są przygotowane własnoręcznie, to już w ogóle! Dlatego na nadchodzące Mikołajki (i Święta) mam dla Was pomysł na domowe ciasteczka brownie, z kremem chałwowym, pokręcone smakiem malin. Brzmi bosko i tak też smakuje, bardzo Wam polecam ;-)
Składniki:
Ciastka:
- 250 g mąki
- 100 g czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- sól
Krem:
- 330 ml śmietanki 36%
- 200 g białej czekolady
- 200 g chałwy waniliowej
- około 50 g cukru pudru
- dżem malinowy (można go zagęścić dodając 2 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny)
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnuszku, lekko studzimy. Dodajemy cukier, jajka i ubijamy mikserem, aż masa trochę się napowietrzy.
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, szczyptę soli i mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane dłońmi ciastka. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15 minut. Studzimy.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, rozpuszczamy i mieszamy z cukrem pudrem. Lekko studzimy, dodajemy chałwę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy w lodówce przez noc, a następnie ubijamy. Przekładamy ciasteczka wraz z dżemem malinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz