Święta tuż tuż, więc razem z @zyciemasmak_tasteoflife i słodkimi masami Helcom spieszymy do Was z pomysłem na trzy świetne, łatwe w przygotowaniu desery, które sprawdzą się na Święta i nie tylko ;-) Zerknijcie niżej!
Potrójne, świąteczne triffle – przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Ser mieszamy z cukrem pudrem i rozpuszczona żelatyną. Dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy roztopioną czekoladę (100g), mieszamy.
Orzechy wsypujemy na patelnię, lekko prażymy. Dodajemy masło, miód i cukier, podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści i powstanie karmelowy sos, wylewamy na papier do pieczenia, odstawimy do zastygnięcia, łamiemy.
50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy, wstawimy do lodówki do stwardnienia, a następnie łamiemy w nieregularne kształty.
Mango obieramy, miąższ miksujemy blenderem. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawimy, aż masa zacznie tężeć.
Deser I: nakładamy warstwę masy makowej, warstwę sernikową, białą - kajmak i orzechy w karmelu.
Deser II: kruszymy pierniczki - nakładamy masę chałwową - wylewamy warstwę sernikową/czekoladową - wierzch dekorujemy kawałkami czekolady.
Deser III: układamy podłużne biszkopty - kładziemy masę kokosową - nakładamy tężejący mus z mango – dekorujemy bezikami.
*Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Helcom
Składniki:
- 600 g sera w wiaderku
- Około 100 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 100 g orzechów laskowych (obranych ze skórki) + 1 łyżka masła + 2 łyżki miodu + 2 łyżki cukru trzcinowego
- Około 200 g kajmaku + szczypta soli
- Około 100 g pierniczków lub korzennych, kruchych ciastek
- Około 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 dojrzałe mango + 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
- Beziki do dekoracji
- 1 puszka masy makowej Helcom
- 1 puszka masy kokosowej Helcom
- 1 puszka masy chałwowej Helcom
Wykonanie:
Ser mieszamy z cukrem pudrem i rozpuszczona żelatyną. Dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy roztopioną czekoladę (100g), mieszamy.
Orzechy wsypujemy na patelnię, lekko prażymy. Dodajemy masło, miód i cukier, podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści i powstanie karmelowy sos, wylewamy na papier do pieczenia, odstawimy do zastygnięcia, łamiemy.
50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy, wstawimy do lodówki do stwardnienia, a następnie łamiemy w nieregularne kształty.
Mango obieramy, miąższ miksujemy blenderem. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawimy, aż masa zacznie tężeć.
Deser I: nakładamy warstwę masy makowej, warstwę sernikową, białą - kajmak i orzechy w karmelu.
Deser II: kruszymy pierniczki - nakładamy masę chałwową - wylewamy warstwę sernikową/czekoladową - wierzch dekorujemy kawałkami czekolady.
Deser III: układamy podłużne biszkopty - kładziemy masę kokosową - nakładamy tężejący mus z mango – dekorujemy bezikami.
*Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Helcom
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz