9/11/2023

9/11/2023

Kremowy deser orzechowy z nektarynkami

Podrzucam Wam dziś wrześniowy, pełny słońca przepis deser na zakończenie wakacji.  Aksamitny krem z masłem orzechowym na bazie jogurtu + soczyste, słodkie, karmelizowane nektarynki. Pyyycha!

Składniki:

  • 400 g skyru lub innego gęstego jogurtu 
  • 3-4 łyżki rzadkiego masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 40 ml ciepłej wody 
  • erytrytol, ksylitol, cukier lub miód do smaku 
  • szczypta soli 
  • 1 kg dojrzałych nektarynek/brzoskwiń + cukier muscovado lub trzcinowy + łyżeczka masła 
  • migdały w płatkach
  •  

Wykonanie: 

Jogurt mieszamy z masłem orzechowym, rozpuszczoną żelatyną, szczyptą soli i dosładzamy do smaku wg uznania. Wstawiamy do lodówki, żeby masa lekko stężała. 

Nektarynki kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nektarynki, posypujemy lekko cukrem. Karmelizujemy na dużym ogniu 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy. 

Wykładamy warstwowo do szklanek, wierzch polewamy dodatkowym masłem orzechowym, dekorujemy cząstką nektarynki i płatkami migdałów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz