Podrzucam Wam dziś wrześniowy, pełny słońca przepis deser na zakończenie wakacji. Aksamitny krem z masłem orzechowym na bazie jogurtu + soczyste, słodkie, karmelizowane nektarynki. Pyyycha!
Składniki:
- 400 g skyru lub innego gęstego jogurtu
- 3-4 łyżki rzadkiego masła orzechowego
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 40 ml ciepłej wody
- erytrytol, ksylitol, cukier lub miód do smaku
- szczypta soli
- 1 kg dojrzałych nektarynek/brzoskwiń + cukier muscovado lub trzcinowy + łyżeczka masła
- migdały w płatkach
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z masłem orzechowym, rozpuszczoną żelatyną, szczyptą soli i dosładzamy do smaku wg uznania. Wstawiamy do lodówki, żeby masa lekko stężała.
Nektarynki kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nektarynki, posypujemy lekko cukrem. Karmelizujemy na dużym ogniu 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy.
Wykładamy warstwowo do szklanek, wierzch polewamy dodatkowym masłem orzechowym, dekorujemy cząstką nektarynki i płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz