Nic nie koi i nie smakuje tak, jak talerz pysznego makaronu. Bez względu na upodobania smakowego i dodatki, mi czaem wystarczy sama oliwa i na przykład pomidorki, albo kremowa burrata. Dziś jednak nieco bardziej podrasowana wersja: pistacje i krewetki, bo te składniki łączą się naprawdę wyśmienicie, zresztą przekonajcie się sami
Składniki:
- 250 g krewetek
- 200 ml białego wina
- 100g łuskanych pistacji
- 1 łyżka pasty pistacjowej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek suszony
- sok z limonki
- makaron spaghetti
- parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy 4-5 minut. Wlewamy wino, gotujemy na dość dużym ogniu, aż odparuje. Następnie dodajemy pastę pistacjową, śmietankę, sok z limonki i trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Dodajemy ugotowany makaron i posiekane pistacje, mieszamy, wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz