5/30/2023

5/30/2023

Makaron z pistacjowym pesto i krewetkami

 
Nic nie koi i nie smakuje tak, jak talerz pysznego makaronu. Bez względu na upodobania smakowego i dodatki, mi czaem wystarczy sama oliwa i na przykład pomidorki, albo kremowa burrata. Dziś jednak nieco bardziej podrasowana wersja: pistacje i krewetki, bo te składniki łączą się naprawdę wyśmienicie, zresztą przekonajcie się sami


Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 200 ml białego wina
  • 100g łuskanych pistacji
  • 1 łyżka pasty pistacjowej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • sok z limonki
  • makaron spaghetti
  • parmezan


Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy 4-5 minut. Wlewamy wino, gotujemy na dość dużym ogniu, aż odparuje. Następnie dodajemy pastę pistacjową, śmietankę, sok z limonki i trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Dodajemy ugotowany makaron i posiekane pistacje, mieszamy, wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz