Wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowy, w związku z tym dla wszystkich miłośników biesiadowania na świeżym powietrzu mam super pomysł na grillowane hot-dogi. Pyszna, mięciutka, domowa buła, grillowana kiełbaska i porcja warzyw w postaci warzywnej salsy, której charakteru nadają papryczki jalapeno i baby pepper od Helcom. Bardzo lubię ich smak, stanowią super przyprawę, bo są pikantne, ale z umiarem. Nie zagłuszają smaku całej potrawy swoją ostrością, a jedynie je podkreślają. Bardzo Wam polecam wypróbować. Zarówno papryczki, jak i inne ciekawe produkty z fajnymi, prostymi składami znajdziecie na stronie Helcom
Mały tip: Bułki możecie przygotować wcześniej i zamrozić, a następnie jedynie je odgrzać, albo użyć gotowych 😉
Przepis na hot-dogi:
Składniki:
Bułki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mleka w proszku
- 180 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka + sezam
Dodatki:
- Papryka Jalapeno czerwona w zalewie octowej Helcom
- Papryczki baby pepper w zalewie Helcom
- Kiełbaski
- Sałata lodowa
- Zielony ogórek
- Czerwona papryka
- Natka pietruszki
- Awokado
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego, wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 5-7 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 porcji. Każdą wałkujemy na placek, zwijamy w rulonik, układamy na podłużnej blaszce keksowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie wierzch smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 180°C przez około 40 minut. Studzimy.
Sałatę tniemy w cienkie paski.
Papryczki wyjmujemy z zalewy, siekamy. Ogórek i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą.
Awokado rozgniatamy na pastę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Bułkę rozcinamy na pół, w środek kładziemy porcję sałaty, salsy warzywnej, pastę z awokado i zgrillowaną kiełbaskę. Na wierzch kładziemy kilka plasterków papryczki jalapeno.
* wpis sponsorowany: przepis i wpis powstał w ramach współpracy z marką HELCOM
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam