4/24/2023

4/24/2023

Domowe hot-dogi z grillowną kiełbaską i salsą z papryczkami Helcom

Wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowy, w związku z tym dla wszystkich miłośników biesiadowania na świeżym powietrzu mam super pomysł na grillowane hot-dogi. Pyszna, mięciutka, domowa buła, grillowana kiełbaska i porcja warzyw w postaci warzywnej salsy, której charakteru nadają papryczki jalapeno i baby pepper od Helcom. Bardzo lubię ich smak, stanowią super przyprawę, bo są pikantne, ale z umiarem. Nie zagłuszają smaku całej potrawy swoją ostrością, a jedynie je podkreślają. Bardzo Wam polecam wypróbować. Zarówno papryczki, jak i inne ciekawe produkty z fajnymi, prostymi składami znajdziecie na stronie Helcom


Mały tip: Bułki możecie przygotować wcześniej i zamrozić, a następnie jedynie je odgrzać, albo użyć gotowych 😉

Przepis na hot-dogi:
Składniki:
Bułki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mleka w proszku
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka + sezam

Dodatki:

  • Papryka Jalapeno czerwona w zalewie octowej Helcom
  • Papryczki baby pepper w zalewie Helcom
  • Kiełbaski
  • Sałata lodowa
  • Zielony ogórek
  • Czerwona papryka
  • Natka pietruszki
  • Awokado
  • Sól, pieprz, sok z cytryny


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego, wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 5-7 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 porcji. Każdą wałkujemy na placek, zwijamy w rulonik, układamy na podłużnej blaszce keksowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
 Następnie wierzch smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 180°C przez około 40 minut. Studzimy.
Sałatę tniemy w cienkie paski.
Papryczki wyjmujemy z zalewy, siekamy. Ogórek i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą.
Awokado rozgniatamy na pastę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Bułkę rozcinamy na pół, w środek kładziemy porcję sałaty, salsy warzywnej, pastę z awokado i zgrillowaną kiełbaskę. Na wierzch kładziemy kilka plasterków papryczki jalapeno.


* wpis sponsorowany: przepis i wpis powstał w ramach współpracy z marką HELCOM 



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń