2/02/2023

2/02/2023

Obłędny, karnawałowy deser z kremem waniliowym, czekoladowym i karmelem

Myślę, że do tego deseru długo nie trzeba będzie Was namawiać. To prawdziwa bomba smaków umieszczona w pucharku. Łatwy do przygotowania i absolutnie przepyszny, baaaaardzo polecam!

 

Składniki:  
Krem waniliowy: 

  • 1 budyń waniliowy  
  • 350 ml mleka 
  • serek mascarpone  
  • cukier puder do smaku  

Ganache czekoladowy:  

  • 250 g gorzkiej czekolady   
  • 100 g masła   
  • 200ml śmietanki 30%  
  • 150 g cukru pudru   
  • 1 łyżka kakao  

Dodatkowo:  

  • Czekoladowe ciasteczka 
  • Kajmak z puszki + szczypta soli  
  • Orzechy laskowe  

 
Wykonanie:  
Wszystkie składniki na ganache czekoladowy rozpuszczamy w rondelku, studzimy, a następnie chłodzimy w lodowce. Schłodzony ubijamy mikserem, przekładamy do rękawa cukierniczego.  
Budyń gotujemy na mleku, studzimy, dodajemy do mascarpone i mieszamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. 
Kajmak doprawiamy solą, mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego.  
W wysokiej szklance układamy kolejno warstwy deseru: pokruszone ciasteczka, krem waniliowy, karmel i krem czekoladowy. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz