Myślę, że do tego deseru długo nie trzeba będzie Was namawiać. To prawdziwa bomba smaków umieszczona w pucharku. Łatwy do przygotowania i absolutnie przepyszny, baaaaardzo polecam!
Składniki:  
Krem waniliowy: 
- 1 budyń waniliowy
 - 350 ml mleka
 - serek mascarpone
 - cukier puder do smaku
 
Ganache czekoladowy:  
- 250 g gorzkiej czekolady
 - 100 g masła
 - 200ml śmietanki 30%
 - 150 g cukru pudru
 - 1 łyżka kakao
 
Dodatkowo:  
- Czekoladowe ciasteczka
 - Kajmak z puszki + szczypta soli
 - Orzechy laskowe
 
 
Wykonanie:  
Wszystkie składniki na ganache czekoladowy rozpuszczamy w rondelku, studzimy, a następnie chłodzimy w lodowce. Schłodzony ubijamy mikserem, przekładamy do rękawa cukierniczego.  
Budyń gotujemy na mleku, studzimy, dodajemy do mascarpone i mieszamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. 
Kajmak doprawiamy solą, mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego.  
W wysokiej szklance układamy kolejno warstwy deseru: pokruszone ciasteczka, krem waniliowy, karmel i krem czekoladowy. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz