Myślę, że do tego deseru długo nie trzeba będzie Was namawiać. To prawdziwa bomba smaków umieszczona w pucharku. Łatwy do przygotowania i absolutnie przepyszny, baaaaardzo polecam!
Składniki:
Krem waniliowy:
- 1 budyń waniliowy
- 350 ml mleka
- serek mascarpone
- cukier puder do smaku
Ganache czekoladowy:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 200ml śmietanki 30%
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- Czekoladowe ciasteczka
- Kajmak z puszki + szczypta soli
- Orzechy laskowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ganache czekoladowy rozpuszczamy w rondelku, studzimy, a następnie chłodzimy w lodowce. Schłodzony ubijamy mikserem, przekładamy do rękawa cukierniczego.
Budyń gotujemy na mleku, studzimy, dodajemy do mascarpone i mieszamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Kajmak doprawiamy solą, mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego.
W wysokiej szklance układamy kolejno warstwy deseru: pokruszone ciasteczka, krem waniliowy, karmel i krem czekoladowy. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz