Moja tegoroczna propozycja na piernik jest dość nietypowa, ale uwierzcie, nie pożałujecie, zwłaszcza, jeśli jesteście miłośnikami miękkich i bardzo wilgotnych ciast. Wszystko za sprawą batatów, które nadają ciastu fantastyczną wilgoć i pozwalają na długo zachować jego świeżość. A wisienką na torcie jest tu polewa z białej czekolady i masła orzechowego - naprawdę pyszna kombinacja!
Ciasto:
- 1 kg batatów
- 370 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 160 ml mleka
- 95 g jogurtu greckiego
- 150 g cukru pudru
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 saszetka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- pekany do dekoracji
Wykonanie:
Bataty kroimy na połówki, wkładamy do brytfanki, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 200°C do miękkości. Jeszcze ciepłe rozgniatamy widelcem na "papkę", dostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, lekką, napowietrzoną masę. Następnie dodajemy cukier trzcinowe, nadal ucieramy jeszcze przez kilka minut. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, przyprawą piernikową i solą. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i jogurt, mieszamy ciasto. Wylewamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w temp. 170°C przez około 60 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką i masłem orzechowym, studzimy. Gdy zacznie lekko tężeć polewamy wierzch ostudzonego ciasta. Posypujemy pekanami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz