12/20/2022

12/20/2022

Wilgotny i puszysty piernik "last minute"

Moja tegoroczna propozycja na piernik jest dość nietypowa, ale uwierzcie, nie pożałujecie, zwłaszcza, jeśli jesteście miłośnikami miękkich i bardzo wilgotnych  ciast. Wszystko za sprawą batatów, które nadają ciastu fantastyczną wilgoć i pozwalają na długo zachować jego świeżość. A wisienką na torcie jest tu polewa z białej czekolady i masła orzechowego - naprawdę pyszna kombinacja!

 
Ciasto:

  • 1 kg batatów
  • 370 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 160 ml mleka
  • 95 g jogurtu greckiego
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 saszetka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody  
  • 1/2 łyżeczki soli

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 3-4  łyżki śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • pekany do dekoracji


Wykonanie:
Bataty kroimy na połówki, wkładamy do brytfanki, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 200°C do miękkości. Jeszcze ciepłe rozgniatamy widelcem na "papkę", dostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, lekką, napowietrzoną masę. Następnie dodajemy cukier trzcinowe, nadal ucieramy jeszcze przez kilka minut. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, przyprawą piernikową i solą. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i jogurt, mieszamy ciasto. Wylewamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w temp. 170°C przez około 60 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką i masłem orzechowym, studzimy. Gdy zacznie lekko tężeć polewamy wierzch ostudzonego ciasta. Posypujemy pekanami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz