Moja tegoroczna propozycja na piernik jest dość nietypowa, ale uwierzcie, nie pożałujecie, zwłaszcza, jeśli jesteście miłośnikami miękkich i bardzo wilgotnych ciast. Wszystko za sprawą batatów, które nadają ciastu fantastyczną wilgoć i pozwalają na długo zachować jego świeżość. A wisienką na torcie jest tu polewa z białej czekolady i masła orzechowego - naprawdę pyszna kombinacja!
 
Ciasto:
- 1 kg batatów
 - 370 g mąki pszennej
 - 250 g masła
 - 160 ml mleka
 - 95 g jogurtu greckiego
 - 150 g cukru pudru
 - 100 g cukru trzcinowego
 - 3 jajka
 - 1 saszetka przyprawy piernikowej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Polewa: 
- 150 g białej czekolady
 - 3-4 łyżki śmietanki 30%
 - 2-3 łyżki masła orzechowego
 - pekany do dekoracji
 
Wykonanie:
Bataty kroimy na połówki, wkładamy do brytfanki, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 200°C do miękkości. Jeszcze ciepłe rozgniatamy widelcem na "papkę", dostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, lekką, napowietrzoną masę. Następnie dodajemy cukier trzcinowe, nadal ucieramy jeszcze przez kilka minut. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, przyprawą piernikową i solą. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i jogurt, mieszamy ciasto. Wylewamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w temp. 170°C przez około 60 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy. 
Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką i masłem orzechowym, studzimy. Gdy zacznie lekko tężeć polewamy wierzch ostudzonego ciasta. Posypujemy pekanami. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz