12/13/2022

12/13/2022

Brownie - banoffee, czyli ekstra czekoladowe ciasto z karmelem, bananem i kremem orzechowym

Kawałek tego ciacha to z pewnością niezła bomba kaloryczna, ale przecież od tego są desery! W dodatku nie jemy go codziennie, a jak już zgrzeszyć raz na jakiś czas to na całego ;-) Tak więc na dziś: mnóstwo czekolady, karmel, masło orzechowe i banany. Bajeczny zestaw, uwierzcie i wypróbujcie.

Składniki: 

Brownie:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 80 g cukru białego + 50 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli


Dodatkowo:

  • kajmak w puszce
  • banany + sok z cytryny
  • 250 g serka mascarpone + cukier puder do smaku
  • 3 łyżki dość rzadkiego masła orzechowego
  • czekolada do posypania wierzchu


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brownie kroimy na dwie części. Smarujemy kajmakiem, na wierzch układamy banany i serek mascarpone wymieszany z masłem orzechowym i cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz