Kawałek tego ciacha to z pewnością niezła bomba kaloryczna, ale przecież od tego są desery! W dodatku nie jemy go codziennie, a jak już zgrzeszyć raz na jakiś czas to na całego ;-) Tak więc na dziś: mnóstwo czekolady, karmel, masło orzechowe i banany. Bajeczny zestaw, uwierzcie i wypróbujcie. 
Składniki:  
Brownie:
- 200 g masła
 - 300 g gorzkiej czekolady
 - 3 jajka
 - 80 g cukru białego + 50 g cukru kokosowego lub trzcinowego
 - 150 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
- kajmak w puszce
 - banany + sok z cytryny
 - 250 g serka mascarpone + cukier puder do smaku
 - 3 łyżki dość rzadkiego masła orzechowego
 - czekolada do posypania wierzchu
 
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę
 przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie 
mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do 
połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do 
pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z 
piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Brownie
 kroimy na dwie części. Smarujemy kajmakiem, na wierzch układamy banany i
 serek mascarpone wymieszany z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz