Kawałek tego ciacha to z pewnością niezła bomba kaloryczna, ale przecież od tego są desery! W dodatku nie jemy go codziennie, a jak już zgrzeszyć raz na jakiś czas to na całego ;-) Tak więc na dziś: mnóstwo czekolady, karmel, masło orzechowe i banany. Bajeczny zestaw, uwierzcie i wypróbujcie.
Składniki:
Brownie:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 80 g cukru białego + 50 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- kajmak w puszce
- banany + sok z cytryny
- 250 g serka mascarpone + cukier puder do smaku
- 3 łyżki dość rzadkiego masła orzechowego
- czekolada do posypania wierzchu
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę
przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie
mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do
połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z
piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brownie
kroimy na dwie części. Smarujemy kajmakiem, na wierzch układamy banany i
serek mascarpone wymieszany z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz