Chlebek bananowy z tymi dodatkami to kompozycja smaków, która idealnie sprawdza się na zimowe i jesienne wieczory, albo leniwe weekendowe śniadania. Aktualnie mamy co prawda marzec i wczesną wiosnę, ale zanim ta powita nas nowalijkami zachęcam Was do sięgnięcia po ten umilający czas zestaw.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 6 bananów
Dodatki:
- biała czekolada
- masło orzechowe
- słony karmel
- orzechy
Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich cukier i jaja, mieszamy trzepaczką. Wlewamy masło, mieszamy.
Make
przesiewamy, mieszamy z sodą, proszkiem, solą. Mokre składniki łączymy z
suchymi, mieszamy do połączenia. Wylewamy na blaszkę wyłożona papierem
do pieczenia, pieczemy w temp. 170 przez około 55minut. Jeszcze ciepły
kroimy na kromki, smarujemy masłem orzechowym, kładziemy posiekaną
czekoladę, orzechy, polewamy karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz