Puszyste placuszki czy cieniutkie naleśniki, co wolicie? U mnie na dobry początek tygodnia porcja czekoladowych placuszków z karmelizowaną gruszką i lekko słonym sosem z mlecznej czekolady.
Składniki:
Placuszki:
- 200 ml kefiru
- około 180 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki:
- 2 gruszki + 1 łyżka masła + 2 łyżki cukru trzcinowego
- czekolada mleczna + około 70 ml śmietanki 30% + szczypta soli
- skyr do podania
Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do połączenia składników, odstawimy na 15 minut. Smażymy placuszki.
Na patelni (może być grillowa) rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier trzcinowy, kładziemy cząstki gruszek, karmelizujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, doprawiamy szczypta soli.
Placuszki układany w wieżyczkę, przekładamy skyrem, podajemy z gruszkami, polane sosem czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz