2/24/2022

2/24/2022

Donuty - serowe oponki ze słonym karmelem i białą czekoladą

Dziś nie mogło być inaczej, pączki faworki, donuty, oponki, czego dusza zapragnie. Ja świętuję mój ulubiony dzień w roku na całego ;-) Dobrego i Tłustego Czwartku dla Was!

Składniki:  

  • 900 g maki pszennej  
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego  
  • 150 ml mleka  
  • 100 g masła  
  • Około 100 g cukru  
  • 3 jajka  
  • 10 g drożdży  
  • ½ łyżeczka soli  
  • Karmel i biała czekolada + słone precelki do dekoracji  
  • Tłuszcz do smażenia 

 

Wykonanie: 

Drożdże mieszamy z łyżką cukru i mąki, wlewamy połowę ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut).  

Ser mielimy przez maszynkę. Wbijamy jajka, mieszamy do połączenia.  

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy ser z jajkami, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (urośnie nieco mniej niż tradycyjne drożdżowe).  

Gdy wyrośnie dzielimy je na 3 części. Każdą wałkujemy, wykrawamy oponki. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 15 minut, aby podrosły. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Gdy lekko przestygną zanurzamy je w karmelu lub rozpuszczonej białej czekoladzie i posypujemy pokruszonymi precelkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz