Dziś nie mogło być inaczej, pączki faworki, donuty, oponki, czego dusza zapragnie. Ja świętuję mój ulubiony dzień w roku na całego ;-) Dobrego i Tłustego Czwartku dla Was!
Składniki:
- 900 g maki pszennej
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- Około 100 g cukru
- 3 jajka
- 10 g drożdży
- ½ łyżeczka soli
- Karmel i biała czekolada + słone precelki do dekoracji
- Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru i mąki, wlewamy połowę ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut).
Ser mielimy przez maszynkę. Wbijamy jajka, mieszamy do połączenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy ser z jajkami, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (urośnie nieco mniej niż tradycyjne drożdżowe).
Gdy
wyrośnie dzielimy je na 3 części. Każdą wałkujemy, wykrawamy oponki.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 15 minut, aby podrosły.
Następnie smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Gdy lekko
przestygną zanurzamy je w karmelu lub rozpuszczonej białej czekoladzie i
posypujemy pokruszonymi precelkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz