2/07/2022

2/07/2022

Brownie z karmelizowanym bananem i karmelem

Banany, karmel, czekolada - duuuuużo czekolady! Trzy słowa, a potrafią zrobić dzień, uwierzcie na słowo, albo nie i wypróbujcie przepis ;-)

Składniki:

Brownie:

  • 200 g masła 
  • 300 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka 
  • 100 g ksylitolu + 50 g cukru kokosowego (zamiast można użyć 130 g cukru białego, drobnego)
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Dodatkowo:

  • około 400 g skyru 
  • 3-4 banany 
  • 1 łyżka masła + szczypta trzcinowego cukru (opcjonalnie)
  • karmel (przepis, np. stąd)

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na wierzchu schłodzonego ciasta rozsmarowujemy skyr (opcjonalnie można go dosłodzić). 

Banany kroimy na połówki. Na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy cukrem trzcinowym, układamy banany, smażymy z jednej strony aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy na ciasto, całość polewamy karmelem. 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz