Banany, karmel, czekolada - duuuuużo czekolady! Trzy słowa, a potrafią zrobić dzień, uwierzcie na słowo, albo nie i wypróbujcie przepis ;-)
Składniki:
Brownie:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 100 g ksylitolu + 50 g cukru kokosowego (zamiast można użyć 130 g cukru białego, drobnego)
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- około 400 g skyru
- 3-4 banany
- 1 łyżka masła + szczypta trzcinowego cukru (opcjonalnie)
- karmel (przepis, np. stąd)
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę
przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie
mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do
połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z
piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na
wierzchu schłodzonego ciasta rozsmarowujemy skyr (opcjonalnie można go
dosłodzić).
Banany kroimy na połówki. Na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy cukrem trzcinowym, układamy banany, smażymy z jednej strony aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy na ciasto, całość polewamy karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz