2/04/2022

2/04/2022

Tarta czekoladowa z malinami i kremem z chałwą

Są takie smaki, których w dzieciństwie nie potrafiłam znieść, a teraz są moimi ulubionymi, na przykład chałwa i biała czekolada. Kiedyś wydawały mi się przesłodzone i sztuczne, a teraz najchętniej łączę je w duet i nie potrafię oprzeć się temu połączeniu. A poniżej przepis na szybką i prostą tartę, którą na pewno polubią fani chałwy (jest też duża szansa, że posmakuje także tym nieprzekonanym, spróbujcie ;-))


Składniki:
Ciasto: 

  • około 250 g mąki pszennej 
  • 150 g masła
  •  1 jajko i 1 żółtko 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Nadzienie: 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 g chałwy waniliowej 
  • konfitura malinowa

Dekoracja: 

  • liofilizowane maliny 
  • posiekana biała czekolada


Wykonanie:
Ze składników zagniatamy kruche ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, można dodać trochę zimnej wody). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Wałkujemy wykładamy dno foremki na tartę, pieczemy około 30 minut w temp. 180C. Studzimy.
Mascarpone mieszamy z chałwą.
Ostudzony spód smarujemy konfiturą malinową, wykładamy krem chałwowy. Dekorujemy wg uznania. Wstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz