Są takie smaki, których w
dzieciństwie
nie potrafiłam znieść, a teraz są moimi ulubionymi, na przykład chałwa i
biała czekolada. Kiedyś wydawały mi się przesłodzone i sztuczne, a
teraz najchętniej łączę je w duet i nie potrafię oprzeć się temu
połączeniu. A poniżej przepis na szybką i prostą tartę, którą na
pewno polubią fani chałwy (jest też duża szansa, że posmakuje także tym
nieprzekonanym, spróbujcie ;-))
Składniki:
Ciasto:
- około 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g chałwy waniliowej
- konfitura malinowa
Dekoracja:
- liofilizowane maliny
- posiekana biała czekolada
Wykonanie:
Ze
składników zagniatamy kruche ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, można
dodać trochę zimnej wody). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Wałkujemy wykładamy dno foremki na tartę, pieczemy około 30 minut w
temp. 180C. Studzimy.
Mascarpone mieszamy z chałwą.
Ostudzony
spód smarujemy konfiturą malinową, wykładamy krem chałwowy. Dekorujemy
wg uznania. Wstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz