2/03/2022

2/03/2022

Rollsy cynamonowe z kremowym serkiem i solonym karmelem z migdałami

Pyszne, drożdżowe zawijańce, ze słodkim, cynamonowym wnętrzem, lekko słoną, kremową warstwą z serka i uwieńczeniem całości w postaci lepkiego, słonego karmelu z dodatkiem chrupiących migdałów. Niesamowicie ciekawa feeria struktur i smaków, baaaardzo polecam spróbowanie ;-)  


Składniki:
Ciasto: 

  • 400g mąki pszennej 
  • około 200 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży 
  • 50 g miękkiego masła 


Dodatkowo: 

  • 30 g roztopionego masła 
  • 2-3 łyżki cukru muscovado 
  • 2 łyżki cynamonu 
  • żółtko + łyżka mleka 
  • około 200 g kremowego serka kanapkowego
  • karmel 
  • zblanszowane na suchej patelni migdały 
  • sól


Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem mikserem.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, ciepłe mleko, ubite jajka, wyrabiamy około 5-7 minut. Następnie dodajemy po kawałki miękkie masło, wyrabiamy. Odstawimy na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wałkujemy na prostokątny placek, za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem muscovado i cynamonem. Zwijamy rulon, tniemy na kawałki tej samej długości. Układamy w blaszce, odstawimy do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, pieczmy w temp. 180C przez około 25 minut.
Smarujemy wierzch bułeczek kremowym serkiem. Migdały mieszamy z karmelem, polewamy wierzch, posypujemy solą. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz