Pyszne, drożdżowe zawijańce, ze słodkim, cynamonowym wnętrzem, lekko słoną, kremową warstwą z serka i uwieńczeniem całości w postaci lepkiego, słonego karmelu z dodatkiem chrupiących migdałów. Niesamowicie ciekawa feeria struktur i smaków, baaaardzo polecam spróbowanie ;-)
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki pszennej
- około 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
- 50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 30 g roztopionego masła
- 2-3 łyżki cukru muscovado
- 2 łyżki cynamonu
- żółtko + łyżka mleka
- około 200 g kremowego serka kanapkowego
- karmel
- zblanszowane na suchej patelni migdały
- sól
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem mikserem.
Do
miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, ciepłe mleko, ubite jajka,
wyrabiamy około 5-7 minut. Następnie dodajemy po kawałki miękkie masło,
wyrabiamy. Odstawimy na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie
wałkujemy na prostokątny placek, za pomocą pędzelka smarujemy
roztopionym masłem, posypujemy cukrem muscovado i cynamonem. Zwijamy
rulon, tniemy na kawałki tej samej długości. Układamy w blaszce,
odstawimy do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem,
pieczmy w temp. 180C przez około 25 minut.
Smarujemy wierzch bułeczek kremowym serkiem. Migdały mieszamy z karmelem, polewamy wierzch, posypujemy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz