Jest weekend, jest rozpusta :-)! Beza, słony karmel, borówki - nic więcej nie mówię, te cztery słowa powinny was przekonać ;-)
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- sól
- 200 ml kremówki
- opcjonalnie łyżka cukru pudru
- borówki
Wykonanie:
Białka wlewamy do misy miksera, ubijamy. Gdy powstanie biała, puszysta piana zaczynamy stopniowo, po łyżeczce dodawać do niej cukier, cały czas ubijając pianę. Postępujemy tak do momentu, w którym skończy nam się cukier (u mnie trwało to jakieś 10-15 minut). Na koniec do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy pianę i formujemy z niej kształt kół (około 7-8 cm średnicy). Boki podnosimy łopatką do góry. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90C i suszymy bezy około 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na niedużym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie mieszamy łyżką, a jedynie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się rozpuścił). Następnie dodajemy do garnka posiekane w kostkę masło i energicznie mieszamy rózgą kuchenną. Zestawiamy garnek z ognia, cały czas mieszając, cienką strużką wlewamy śmietankę. Dodajemy szczyptę soli. Studzimy.
200 ml kremówki ubijamy. Można dodać cukier puder, ja pomijam, ponieważ deser jest i tak wystarczająco słodki ;-)
Na gotowe bezy wykładamy łyżkę kremówki, układamy borówki, całość polewamy strużkami słonego karmelu. Od razu podajemy (beza z nałożonym kremem nie powinna stać zbyt długo - jesli już to przechowywana w lodówce).
Jak to wygląda <3
OdpowiedzUsuńMega <3
Smakuje też nieźle ;-)
Usuńna ile porcji jest to przepis?
OdpowiedzUsuńNa 4-5 sztuk
UsuńCzy beza bez kremu może poleżeć czy zrobi się miękka?
OdpowiedzUsuńBez kremu jak najbardziej może poleżeć :-)
Usuń