9/10/2019

9/10/2019

Kruche ciasto z morelami i orzechową kruszonką




Gdy za oknem coraz bardziej jesienna pogoda, idealnym sposobem na poprawę humoru będzie kawałek ciepłego, pachnącego ciasta. A dziś typowo jesienny klimat: kruche ciasto, ostatnie morele, a do tego pyszna kruszonka z orzechami. 

Składniki:
Na ciasto:

  • około 1 kg moreli (lub śliwek, brzoskwiń)
  • 200 g masła
  • 250 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki

Wykonanie:
Morele przepoławiamy, usuwamy pestki.
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, następnie chłodzimy je w lodówce przez około 1 godzinę.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, rozcieramy je palcami tak, aby powstała kruszonką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone i rozwałkowane ciasto. Układamy na nim morele, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 40 minut (na złoty kolor). Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. 






2 komentarze: