Gdy za oknem coraz bardziej jesienna pogoda, idealnym sposobem na poprawę humoru będzie kawałek ciepłego, pachnącego ciasta. A dziś typowo jesienny klimat: kruche ciasto, ostatnie morele, a do tego pyszna kruszonka z orzechami.
Składniki:
Na ciasto:
- około 1 kg moreli (lub śliwek, brzoskwiń)
- 200 g masła
- 250 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki krupczatki
Wykonanie:
Morele przepoławiamy, usuwamy pestki.
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, następnie chłodzimy je w lodówce przez około 1 godzinę.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, rozcieramy je palcami tak, aby powstała kruszonką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone i rozwałkowane ciasto. Układamy na nim morele, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 40 minut (na złoty kolor). Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy.
wyborne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
Usuń