Co prawda sezon na porzeczki już się skończył, ale jeśli uda Wam się jeszcze gdzieś na bazarku znaleźć ostatnie czerwone kiście, złapcie je szybko pod rękę, przynieście do swojej kuchni i przygotujcie to ciasto ;-) a jeśli nie - zawsze możecie użyć mrożonych porzeczek, lub też zamieńcie je na śliwki, brzoskwinie czy nawet jabłka. Dodajcie tylko wówczas nieco mniej cukru, bo ta ilość przeznaczona jest raczej do kwaśnych owoców.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 ml mleka
- 170 ml jogurtu naturalnego
- około 500 g czerwonej porzeczki
- 80 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 100 g mąki krupczatki
Wykonanie:
Masło i cukier puder ucieramy mikserem aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko i jogurt. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozgniatamy w palcach tak, aby powstały nieregularne "grudki".
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wykładamy na nim porzeczki. Posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz