Dzisiaj witam się z Wami super prostym, ale jakże pysznym pomysłem na śniadanie lub deser. Pieczone owoce w jesienne, już coraz bardziej chłodne dni smakują naprawdę wyśmienicie, także zachęcam Was próbowania ;-)
Składniki:
- 500 g śliwek
- 2 łyżki miodu
- jogurt naturalny
- granola (przepis np. stąd, stąd, lub stąd)
- opcjonalnie: migdały w płatkach, kilka kropel pasty waniliowej
Wykonanie:
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, układamy w brytfance. Polewamy miodem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy dodać migdały w płatkach.
Do miseczek wlewamy jogurt (można go wymieszać z kilkoma kroplami pasty waniliowej lub z miąższem wyjętym z laski wanilii), dodajemy granolę oraz kładziemy ciepłe, upieczone śliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz