7/16/2021

7/16/2021

Makaron z truskawkami, jogurtem i ricottą


Jak się zapatrujecie na nasz tradycyjny, narodowy makaron z truskawkami😂? Włosi łapią się za głowę, ale dla wielu z nas to smak z dzieciństwa kojarzący się z wakacjami, latem i samymi przyjemnościami, więc ja do niego chętnie wracam. Też tak macie? Czy jednak lepiej żeby te kluchy pozostały w sferze wspomnień z dzieciństwa i już jej nie opuszczały😁?

 

Składniki:

  • makaron typu linguine
  • 1 kg truskawek 
  • jogurt naturalny  
  • opcjonalnie: miód/ksylitol/cukier
  • ricotta 

 

Wykonanie:

Truskawki odszypułkowujemy, kilka odkładamy i kroimy na połówki, pozostałe rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Można opcjonalnie dosłodzić je miodem, ksylitolem, cukrem itp.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.  Wykładamy na talerz, wylewamy sos z truskawek, kładziemy kleksy z jogurtu i odłożone wcześniej połówki truskawek, posypujemy pokruszoną ricottą. Smacznego!

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz