Mam słabość do wszelkiego rodzaju
bułek, burgerów, hotdogów, kanapek, tostów itp. Połączenie pieczywa z
fajnym nadzieniem/sosem i dodatkami u mnie sprawdza się zawsze, w
dodatku daje nieskończenie wiele możliwości na kombinowanie ze smakami i
teksturami. Kilka dni temu z takich kombinacji powstały właśnie ONE:
hot-dogi w meksykańskim stylu, z wołowiną, nachosami i mnóstwem innych
pyszności🌭❤️ łapcie przepis poniżej😉
Składniki:
- bułki do hot-dogów
- 500g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1-2 papryczki chilli
- około 150g tartego żółtego sera
- 1 awokado + sok z cytryny + sól, pieprz
- nachosy
- szczypta słodkiej papryki w proszku i oregano
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- na dressing: gęsty jogurt + przeciśnięty przez praskę czosnek + posiekana kolendra lub natka pietruszki + sok z cytryny + sól, pieprz
Wykonanie:
Na
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się
zeszkli. Następnie dodajemy wołowinę i posiekaną papryczkę chilli oraz
pokrojoną czerwoną paprykę, podsmażamy. Doprawiamy solą, ewentualnie
pieprzem, słodką papryką i oregano. Smażymy około 10 minut. Dodajemy
passatę pomidorową, opcjonalnie cukier, fasolę i kukurydzę z puszki.
Całość gotujemy około 20 minut, aż sos się zredukuje. Zdejmujemy z
ognia, wierzch posypujemy serem żółtym, wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200C na około 7 minut.
Awokado kroimy w kostkę, doprawimy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą.
Bułki
podgrzewamy na patelni grillowej. Wkładamy do nich nachosy, sos z
wołowiną i serem, posypujemy awokado, polewamy dressingiem.
Trochę pracy jest, ale warto😉 Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz