7/07/2021

7/07/2021

Hot-dogi w stylu meksykańskim z sosem z wołowiną

Mam słabość do wszelkiego rodzaju bułek, burgerów, hotdogów, kanapek, tostów itp. Połączenie pieczywa z fajnym nadzieniem/sosem i dodatkami u mnie sprawdza się zawsze, w dodatku daje nieskończenie wiele możliwości na kombinowanie ze smakami i teksturami. Kilka dni temu z takich kombinacji powstały właśnie ONE: hot-dogi w meksykańskim stylu, z wołowiną, nachosami i mnóstwem innych pyszności🌭❤️ łapcie przepis poniżej😉


Składniki:

  • bułki do hot-dogów
  • 500g mielonej wołowiny 
  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula 
  • 1-2 papryczki chilli 
  • około 150g tartego żółtego sera 
  • 1 awokado + sok z cytryny + sól, pieprz 
  • nachosy 
  • szczypta słodkiej papryki w proszku i oregano 
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru 
  • olej do smażenia 
  • na dressing: gęsty jogurt + przeciśnięty przez praskę czosnek + posiekana kolendra lub natka pietruszki + sok z cytryny + sól, pieprz


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy wołowinę i posiekaną papryczkę chilli oraz pokrojoną czerwoną paprykę, podsmażamy. Doprawiamy solą, ewentualnie pieprzem, słodką papryką i oregano. Smażymy około 10 minut. Dodajemy passatę pomidorową, opcjonalnie cukier, fasolę i kukurydzę z puszki. Całość gotujemy około 20 minut, aż sos się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, wierzch posypujemy serem żółtym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 7 minut.
Awokado kroimy w kostkę, doprawimy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą.
Bułki podgrzewamy na patelni grillowej. Wkładamy do nich nachosy, sos z wołowiną i serem, posypujemy awokado, polewamy dressingiem.

Trochę pracy jest, ale warto😉 Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz