Intensywnie czekoladowe brownie, śmietankowa warstwa ze skyru i maliny, duuuużo malin❤️ taki jest mój pomysł na nadchodzący tydzień, macie ochotę dołączyć? Zatem podrzucam Wam przepis :-)
Składniki
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 100 g ksylitolu + 50 g cukru kokosowego
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- około 400 g skyru
- maliny
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę
przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie
mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do
połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z
piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na
wierzchu schłodzonego ciasta rozsmarowujemy skyr (opcjonalnie można go
dosłodzić). Na wierzch kładziemy maliny (cześć z nich można rozgnieść
widelcem, aby puściły sok).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz