8/02/2021

8/02/2021

Brownies z malinami i skyrem

Intensywnie czekoladowe brownie, śmietankowa warstwa ze skyru i maliny, duuuużo malin❤️ taki jest mój pomysł na nadchodzący tydzień, macie ochotę dołączyć? Zatem podrzucam Wam przepis :-)


Składniki

  • 200 g masła 
  • 300 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka 
  • 100 g ksylitolu + 50 g cukru kokosowego 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • około 400 g skyru 
  • maliny


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem i cukrem kokosowym, aż powstanie puszysta masa.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na wierzchu schłodzonego ciasta rozsmarowujemy skyr (opcjonalnie można go dosłodzić). Na wierzch kładziemy maliny (cześć z nich można rozgnieść widelcem, aby puściły sok). 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz