8/16/2021

8/16/2021

Kruche galette z brzoskwiniami i jogurtem

Uwielbiam brzoskwinie/nektarynki! Najczęściej zjadam je na surowo, jak tylko zdążę je donieść do domu z osiedlowego bazarku😂 ale w towarzystwie kruchego ciasta, albo maślanej kruszonki, podane z porządną porcją schłodzonego, gęstego jogurtu (albo lodami!) to dopiero pełnia szczęścia🤤


Składniki: 

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 150 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki cukru muscovado lub trzcinowego 
  • spora szczypta soli 
  • 1 kg nektarynek lub brzoskwiń 
  • 100 g cukru muscovado lub trzcinowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka + 1 łyżka cukru trzcinowego do dekoracji wierzchu


Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą i 2 łyżkami cukru. Dodajemy posiekane, schłodzone masło, dodajemy jajko i żółtko, zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Nektarynki kroimy na cząstki, dodajemy cukier, mąkę, mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, na środek wykładamy owoce, brzegi składany do środka. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190C przez około 30 minut (na złoty kolor). Podajemy ze schłodzonym jogurtem lub lodami. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz