Uwielbiam brzoskwinie/nektarynki! Najczęściej zjadam je na surowo, jak tylko zdążę je donieść do domu z osiedlowego bazarku😂 ale w towarzystwie kruchego ciasta, albo maślanej kruszonki, podane z porządną porcją schłodzonego, gęstego jogurtu (albo lodami!) to dopiero pełnia szczęścia🤤
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru muscovado lub trzcinowego
- spora szczypta soli
- 1 kg nektarynek lub brzoskwiń
- 100 g cukru muscovado lub trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka + 1 łyżka cukru trzcinowego do dekoracji wierzchu
Wykonanie:
Mąkę
mieszamy z solą i 2 łyżkami cukru. Dodajemy posiekane, schłodzone
masło, dodajemy jajko i żółtko, zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce
przez 30 minut.
Nektarynki kroimy na cząstki, dodajemy cukier, mąkę, mieszamy.
Schłodzone
ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, na środek wykładamy owoce,
brzegi składany do środka. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem,
posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190C przez około 30 minut (na złoty
kolor). Podajemy ze schłodzonym jogurtem lub lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz